Rendement en terugverdientijd van Thuisbatterij

Gepubliceerd door yu yan op

Rendement en terugverdientijd van Thuisbatterij

Vanutech levert een betaalbare accu welke is gemaakt in China (bv. Growatt, BYD, Sofarsolar, Dyness). De terugverdientijd van dit slimme batterijsysteem is minder dan 10 jaar. Dit product heeft een gecertificeerde kwaliteit en er wordt 10 jaar garantie geboden. Onze accu’s zijn berekend op 6000 laad/ontlaad cycli. Gemiddeld aantal cycli per jaar is 250 cycli, die overeenkomt met een levensduur van 24 jaar.

Er zijn sinds kort thuisbatterijen op de Belgische markt zoals LG, Tesla. Deze zijn zeer duur. Voor deze bekende merken ligt de totale kosten inclusief installatie, batterij en omvormer tussen 5000 en 8000 euro voor een 5kWh batterij. Met hun slimme systeem bespaar je misschien wel 500 euro, dan weet je dat je minimale terugverdientijd 16 jaar is. Dit is te lang voor sommige batterijen met een levensduur van 10 jaar.

CASE STUDY

Een gezin met 2 kinderen heeft een jaarlijks verbruik van 4300 kwh. Ze willen zonnepanelen leggen met een thuisbatterij. Ze hebben een hybride omvormer gekozen die 600 euro meer kost maar wel een batterij aansluiting heeft. Met een jaarlijks verbruik van 4300kwh is een batterij capaciteit van 5kwh voldoende. Wij kunnen deze verkopen voor 3400 euro inclusief installatie en btw (21%). Door het plaatsen van de thuisbatterij kunnen ze hun zelfverbruik met 27% verhogen en de energiefactuur met 280 euro per jaar verlagen (4300*0.27*0.24euro/kwh). Met behulp van de premie (1250 euro) kunnen ze hun thuisbatterij in 10 jaar terugverdienen. Als we de nieuwe nettarieven van de VREG in rekening brengen zal de thuisbatterij nog sneller terug betaald zijn doordat je piekbelasting lager lig

U moet overstappen van een terugdraaiende teller naar een digitale meter. Maar al wie een premie aanvraagt, krijgt de vergoeding van een digitale meter. De premie is aan te vragen tot eind 2021.

Het systeem mag niet meer dan 60% van het maximale omvormervermogen in het net injecteren en die wordt ingesteld door de installateur. Een voorbeeld: een gezin die al een pv omvormer met 5kW geïnstalleerd hebben, mag het systeem niet meer dan 3kW in het net injecteren.

De batterij moet een tweerichtingscommunicatie-interface hebben. Dit betekent dat het batterijsysteem twee richtingen digitaal kan communiceren met externe partijen. Wanneer de omvormer kan werken met VPP(Virtual Power Plant), hebben ze tweerichtingscommunicatie (bv. Growatt, AlphaESS, IMEON, GOODWE..)

Wat is de levensduur van de batterij?

 U mag zich niet alleen door de prijs van een batterij laten leiden, het is belangrijk te kijken naar hoeveel keren dat de batterij kan opladen en ontladen. De batterijen hebben wel 5000 tot 10000 cycli kan halen, dus gaan zo’n 10-20 jaar mee. 

Is de thuisbatterij randabel of niet?
Volgens de onderzoeker van Ugent verbruikt een eigenaar van zonnepanelen 30 procent. De rest van de opgewekte energie wordt onmiddellijk in het distributienet geïnjecteerd. Wanneer jij een thuisbatterij installeert, kan je 70 tot 80 procent van uw opgewekte energie zelf gebruiken.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op als wij niet thuis zijn. Wanneer er geen thuisbatterij is,  injecteert het systeem de elektriciteit onmiddellijk in het net. Terwijl wij ’s ochtends en ’s avonds energie verbruiken rechtstreeks van het net. Daarom raden wij je aan om een thuisbatterij te overwegen
Ben jij benieuwd naar hoeveel thuisbatterij kosten, terugverdientijd en wil jij weten wat het rendement is? Vraag dan een offerte aan.

5 reacties

Tack · februari 8, 2021 op 9:33 am

Als de uitkomst na 1 April het zelfde blijft overweeg ik een batterij te kopen.
4960 w piek installatie 15 panelen 15 stuks oost west opbrengst 2020 4780kwh

Stefaan · februari 9, 2021 op 2:08 am

Graag meer info

Michielsen Luc · februari 10, 2021 op 8:56 pm

Heeft mijn bestaande SMA Sunny boy omvormer van 2012 een aansluiting voor die batterij van 3400 euro?
Gr.Luc Michielsen

    Wouter Vanoverberghe · februari 10, 2021 op 9:26 pm

    SMA sunny boy is niet voorzien voor een batterij. Om op dit systeem een batterij te kunnen aansluiten, moeten we nog een extra omvormer toevoegen. Dit zal meer kosten dan 3400euro.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *