Werking thuisbatterij met zonnepanelen
Gepubliceerd door Wouter Vanoverberghe op
Werking thuisbatterij met zonnepanelen
Een thuisbatterij zorgt er voor dat je de energie productie van de zonnepanelen kan verdelen over de volledige dag. Neem nu het voorbeeld hieronder zonder thuisbatterij. De consumtie aan energie komt niet overeen met de productie. De consumtie piekt s’ochtends en s’avonds wanneer je thuis bent, zie de blauwe lijn en de productie piekt over de middag wanneer de zon het hoogst staat, zie de rode lijn. Doordat deze niet overeenstemmen moet je veel meer energie van het net halen.
Er zijn twee mogelijkheden om de productie en consumptie op elkaar af te stemmen: we kunnen gebruik maken van slimme toestellen, bijvoorbeeld een wasmachine die begint te wassen wanneer er zon is OF we kunnen een thuisbatterij gebruiken die de energie opslaat en later ter beschikking stelt.
Hieronder wordt het voorbeeld getoont waarbij een thuisbatterij de productie en consumptie op elkaar afstemd. Je kan goed zien dat tijdens de dag de batterij wordt opgeladen. In de ochtend en avond levert de batterij energie naar jouw huis. Hierdoor werd het net nooit gebruikt wat de bedoeling is van een thuisbatterij.
3 reacties
yu yan · januari 1, 2021 op 4:58 pm
Dit is de meest waardevolle info-blog die ik zie. heel erg bedankt voor je uitleg
Pierre · januari 18, 2021 op 7:05 am
Hoeveel maanden van het jaar zou dat min of meer lukken? Momenteel op jaarbasis meer opgewekt dan verbruikt, voor zover dat relevant is
yu yan · januari 20, 2021 op 10:09 pm
Inderdaad, Op jaarbasis is het meer opgewekt dan verbruikt. Volgens onze demobatterij in België van vorig jaar, is er meer PV-opwekking dan netverbruik van maart tot september. Tijdens deze monden wordt de batterij overdag volledig opgeladen en compenseert het gebruik ’s nachts. Voor de rest van de maand in de winter is er minder zon en kan de batterij niet volledig worden opgeladen, in het uiterste geval is de batterij 50% opgeladen.