Info thuisbatterij

Thuisbatterijen zullen vanaf 2021 hun opmars maken in België. Door het wegvallen van de terugdraaiende teller is het interessant om je zonnepanelen te combineren met een opslagsysteem. De verschillende voordelen en werking wordt beknopt samengevat op deze pagina. Hiermee hopen we jullie te overtuigen van het nut van een thuisbatterij. Ben je al overtuigd vraag dan snel een offerte aan. 

PrijsVoordelenSoorten batterijen – Combinatie met zonnepanelenOfferte aanvragen

Werking thuisbatterij

Een thuisbatterij kan energie opslaan voor later gebruik. Als we kijken naar de werking met zonnepanelen zal de batterij energie opslaan over de middag wanneer de productie het hoogst is. Hierna wordt deze energie ‘s morgens en ’s avonds gebruikt wanneer de consumptie piekt. Dit zorgt ervoor dat je je zelfconsumptie kan verhogen en minder energie van het net nodig hebt. Een thuisbatterij kan ook werken zonder zonnepanelen. De thuisaccu wordt dan geprogrammeerd om goedkope energie tijdens daluren op te slaan en daarna te gebruiken tijdens piekuren. Lees verder voor meer uitleg.

Prijs

De prijs van thuisbatterijen is sterk afhankelijk van de producenten. Momenteel varieert de kostprijs tussen de 500€/kWh en 900€/kWh. De prijs van thuisbatterijen speelt een enorme rol in de rendabiliteit van je batterijsysteem. Daarom hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar batterijsystemen, om zo een betaalbaar en degelijk systeem te kunnen aanbieden. Dit houdt ook in de bepaling van de capaciteit. Om de capaciteit te kiezen wordt er een balans gemaakt tussen de mogelijke winst en de kost van de batterijen. Wil je weten hoeveel capaciteit je nodig hebt en wat dit zal kosten, vraag dan snel een offerte aan.

Voordelen

Het hoofddoel van een thuisbatterij is het verlagen van je energiefactuur. Dit kan zowel met als zonder zonnepanelen. Toch raden wij jou aan een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de gevraagde energie van het net kan beperken en kosten kan besparen.

Het is altijd mogelijk dat er een stroompannen ontstaat. Wanneer dit zich voordoet kan dit slechte gevolgen hebben. Als je een thuisbatterij gebruikt kan je dit vermijden. Deze zal ervoor zorgen dat je altijd genoeg energie hebt, totdat alles terug in orde is. Doordat de continuïteit gewaarborgd is, blijft al jouw huis apparatuur gevoed en heb je geen extra werk met het heropstarten van alles.

Het vermijden van een piekbelasting brengt twee aspecten met zich mee. Ten eerste zal je jou energie vraag uitsmeren over een langere periode waardoor je goedkopere energie kan krijgen. Als tweede wordt je installatie voorbereidt op de nieuwe nettarieven van de Vlaamse overheid. Deze tarieven houden in dat je extra belast zult worden op je piek verbruik (meer info toekomstige nettarieven).

Een thuisbatterij kan snel en eenvoudig geïnstalleerd worden. Deze accu’s kunnen overal geplaatst worden doordat ze kunnen functioneren tussen de -20°C en 50°C. Heb je nog wat plaats in je garage aarzel dan niet om ons te contacteren zodat wij snel een thuisbatterij bij jou kunnen installeren.

Soorten batterijen

Thuisbatterijen maken gebruik van lithium-ijzer-fosfaat-cellen(LFP). In tegenstelling tot Lithium polymer cellen in smartphones. Beide soorten behoren tot lithium-ion batterijen maar verschillen aanzienlijk in eigenschappen. Het grootste voordeel van LFP-batterijen is de veiligheid. Deze batterijen zullen nooit zelf ontbranden bij verkeerd gebruik. Daarbij zijn ze nog eens 3 keer compacter en houden ze vier keer meer capaciteit t.o.v. lood batterijen. Dit maakt LFP-batterijen de geschikte keuze om te gebruiken als thuisbatterij. 

Waarom thuisbatterijen combineren met zonnepanelen?

Met een zonnepaneel kun je enkel overdag energie genereren. Dit stemt niet overeen met het verbruik van een huishouden. Om dit probleem weg te werken kan je een zonnepaneel combineren met een batterij. Hou er wel rekening mee, dat je met een batterij nooit onafhankelijk van het net kunt werken. In de winter is het onmogelijk om met een normale hoeveelheid zonnepanelen genoeg energie te genereren. Toch is het interessant om een thuisbatterij te plaatsen om zoveel als mogelijk je zelfconsumptie te verhogen. Als alles goed gedimensioneerd is, kan je je zelfconsumptie verdubbelen van 30% naar 60%. Hierdoor raden wij altijd aan om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij wanneer je geen terugdraaiende teller hebt. 

Offerte aanvragen

Omschrijving van het systeem

 
kWh/Jaar
kW
kWh/jaar

Om een beter zicht te krijgen op je installatie vragen wij je om foto's van de installatie en het elektrisch schema (eendraadschema) door te sturen naar volgend adress: info@vanutech.be.

Persoonlijke gegevens

 

Locatie van de installatie